Zeewier: meeste mineralen, vitaminen, sporenelementen
- Kelp bevat meer vitaminen, mineralen en sporenelementen dan welk andere voedingssoort op aarde en daardoor een uitstekend mineralen supplement is.
Iers mos een echter superfood is?
- De vraag naar de zeewiersoort Iers Mos neemt de laatste jaren enorm toe. Dat is niet vreemd als je bedenkt, dat Iers Mos een van de gezondste zeewiersoorten is om te eten. Iers mos is te koop in de winkel. Uitgaande van maximaal 5 gram Iers mos per dag, kun je met ons biologisch gecertificeerde Iers mos poeder in een verpakking van 225 gram maar liefst 45 dagen elke dag Iers mos eten.
Eskimo's
- Eskimo’s halen het meeste van hun vitamine C uit zeewier.
The Dutch Weedburger
- De eerste hamburgers met zeewier worden verkocht in Nederland! Onder de naam The Dutch Weedburger. In een artikel dat medio oktober 2012 verscheen in Het Parool (maar liefst 2 volle pagina's) komt de The Dutch Weedburger uitstekend uit de test! Kijk eens op de site van dutchweedburger.com.
- Lees meer over The Dutch Weedburger in dit artikeltje uit het AD van 17 januari 2013.
Drijvend zeewier
- Sargassum zeewier is nergens aan vastgegroeid, maar drijft vrij in het zeewater. Sargassum is een soort drijvend zeewier dat wordt gevonden in de Sargasso Zee, een warm deel van de Golf stroom in de oceaan. Deze vrij dobberende lappen zeewier blijven drijven door hun overvloedig aanwezige lucht zakken en kunnen overleven in de sterkste stromingen. De grote massa’s wier drijvend op het oppervlak van het zeewater, verschaffen een ongekende omgeving voor speciale soorten van zeeleven, waarvan veel nergens anders op de planeet worden aangetroffen.
Tentoonstelling reuzenkelp
- Monterey Bay Aquarium in California kan bogen op de eerste succesvolle aquarium tentoonstelling van een levende gemeenschap van reuze kelp. De tentoonstellingstank is ca. 10 meter lang, open voor lucht en zonlicht, en bevat in totaal ongeveer 90.000 liter zeewater.
Zeewier: weersvoorspeller voor 'armlui'
- Laminaria saccharina, de Latijnse naam voor suikerwier, werd vroeger ‘armeluis weerglas’ genoemd. Zijn bladeren werden aan de muur gehangen, waar het als zeer eenvoudige weersvoorspeller diende. Als de bladeren droog en broos waren, dan wees dit op droog weer voor de komende dagen. Als ze zacht waren, hing er vocht in de lucht en dus was er een grote kans op regen.
Wakame = 'Jong meisje'
- Wakame, of ‘jong meisje’ in het Japans, werd vernoemd naar zowel de lenige jonge oogsters van dit wier als ook voor de gracieuze manier waarop dit zeewier in de oceaan groeit. # De inheemse volkeren van Amerika en Alaska, maar ook moderne kunstenaars, gebruiken kelp en diverse andere zeewiersoorten om praktische houders en originele kunstwerken te creëren, door hun half-gedroogde takken en bladeren te weven tot manden en kransen.
Zeewier in Ierland en Schotland
- De oogst van Iers mos is al vele decennia zeer belangrijk geweest in Schotland en Ierland. Het waardevolle carrageenan, geëxtraheerd uit Iers mos, heeft zijn naam te danken aan de plaatselijke naam voor dit zeewier: ‘carrageen’. De mensen die Iers mos oogsten werden ‘mosser’ genoemd, en dezelfde naam verwijst naar de krachtige, stormachtige winden die het zeewier op het strand gooien. Het zeewier was niet makkelijk te oogsten. De mannen moesten tot aan hun borsten in de branding waden, oogstmanden achter zich aan slepend, of met behulp van sterke paarden het wier met gemaasde rekken verzamelen. Het geld dat men verdiende met het oogsten van dit zeewier werd ‘mos geld’ genoemd.
Zeewier als tabak
- Ooit werd het zeewier dulse gedroogd en als tabak of snuiftabak gebruikt door de inheemse kustbewoners van Canada en IJsland.
Vitamine B12 in zeewier
- Men dacht tot voor kort dat alleen micro-organismen, zoals bacteriën, de meeste vormen van vitamine B12 maakten. Echter na onderzoek werd bij 25 soorten zeewier aangetoond dat ook zij veel van deze belangrijke vitamine bevatten.
Andesbewoners eten zeewier
- De inheemse bevolking van de Andes haalden zeewier bij de Indianen die aan de kust woonden en droegen het in kleine zakjes om hun nek. Zij vonden dat erg belangrijk en aten dagelijks kleine hoeveelheden om hun buitengewoon goede gezondheid te behouden.
Minerale drank
- Zeewier, zoals kelp en kombu, een nacht geweekt in water, zorgt voor een prima mineraalrijke drank die je in kunt nemen na een fysieke inspanning. De gezonde bouillon kan ook worden toegevoegd aan soep, stamppot- en graangerechten om hun voedingswaarden te verhogen.
Jodium
- De meeste van de staten in het middenwesten van de Verenigde Staten, en ook delen van Europa en Azië liggen ver verwijderd van de positieve effecten van jodiumrijke zeelucht. Als een gevolg is er weinig jodium in de bodem te vinden. Deze grote gebieden staan bekend als “struma gordel”, vanwege het hoge percentage jodium tekort
Zeewier op een wond
- De Grieken en Romeinen bonden de wonden en brandwonden van soldaten en zeelieden af met rauw zeewier of met een gelei gemaakt van zeewier.
Japannners en zeewier
- Hoewel Japanse mannen veel meer roken dan Amerikaanse mannen, ontwikkelen zij veel minder vaak longkanker. Zeewier is daarbij een overduidelijke factor van invloed die niet kan worden genegeerd, aangezien de Japanners het vaak dagelijks in ruime porties eten.
Zeewier als tandenschoonmaker
- Om hun tanden schoner en sterker te maken kauwden jonge Schotse kinderen vroeger op de stengels van het zeewier Laminaria digitata. Dit is tegenwoordig ook een goed middel om botten te versterken.
Zeewierazijn
- Zeewierwijn, gemaakt van druiven en blaaswier (Fucus vesiculosus), stond ooit bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en werd geprezen als geneesmiddel bij aandoeningen van de gewrichten en botten. Tegenwoordig wordt er in Duitsland nog een zeewierwijn gemaakt van suikerkelp (Laminaria saccharina) door marine bioloog Dr. Inez Linke.
Jodium: zuiveren
- De ontsmettende en zuiverende eigenschappen van jodium worden ook in moderne operatiezalen wereldwijd toegepast. Chirurgen gebruiken een zeep met jodium om hun handen te wassen voorafgaande aan een ingreep en een soortgelijk jodiumoplossing wordt op de huid van patiënten aangebracht om deze grondig te reinigen en het gebied ziektekiemvrij te maken voor een operatie.
Bescherming tegen straling
- Gedurende perioden van acute blootstelling aan bestraling, bijvoorbeeld tijdens een ongeluk bij een kerncentrale, adviseren sommige deskundigen viermaal daags twee eetlepels alginaat in te nemen om de absorptie en schadelijke gevolgen van bestraling tegen te gaan.