Kelp is de verzamelnaam voor algensoort met grote bladeren, die in de koudere kustgebieden op rotsen groeit, de familie der Laminariales. Er vallen ongeveer dertig soorten onder, naast de Laminariales ook Macrocystis en Nereocystis. De bekendste kelpsoort is wellicht kombu wat veel gegeten wordt in Japan.
Bekijk een film van een kelpwoud. Indrukwekkend!
Reuzenkelp
Macrocystis integrefolia (heeft een schoenachtige ‘houvast’), Macrocystis pyrifera (heeft een kegelvormige ‘houvast’), Macrocystis angustifolia
Reuzenkelp: omschrijving
De reuzenkelp, het grootste wier, is donkergroen tot bruin van kleur, met een lange stengel die tot honderden meters lang kan groeien. Aan de hoofdstengel bevinden zich series dunne, taps toelopende, getande bladeren van circa 60 centimeter, die donkergroen tot bruin van kleur zijn. Ieder blad heeft zijn eigen knolvormige vlotter. Macrocystis, dat in het Grieks ‘grote blaas’ betekent, is een indrukwekkend zeewier van zeer grote lengte. Variërend van 180 tot 250 meter lang, de langste van alle zee- en landplanten, is het ook één van de snelst groeiende planten ter wereld. De reuzenkelp kan namelijk met drie meter per dag groeien!
Reuzenkelp: vindplaats
Rotsachtige kusten aan de open zee waar de golfslag niet te sterk is. De westkust van de Verenigde Staten van Alaska tot Zuid-Californië; Noord- en Zuid-Amerika, Japan, Australië, Nieuw- Zeeland en Zuid-Afrika.
Reuzenkelp: het oogsten en gebruiken van de reuzenkelp
Meerjarige plant, wordt op het strand in stapels gevonden na een storm. Snij alleen de bovenste eerste meter er af, zodat de plant verder kan groeien. Hang het aan waslijnen in de zon tot het broos is geworden. Wordt verkocht als vlokken, in poedervorm, in tabletten en capsules. Gebruik het als een zoutvervanger of als vitaminesupplement.
Reuzenkelp: smaak
Zout
Reuzenkelp: gezondheidsvoordelen en toepassingen
Rijk aan algin, vitamine E en mannitol.
- Kruidenremedie: Bestrijdt vrije radicalen; behandelt bloedarmoede tijdens zwangerschap.
- Hydrotherapie: Stimulerend, verstevigend, revitaliserend, bevordert de veerkracht en helpt bij het afslanken.
- Overige: Tuinbemesting en diervoeding.
Stierkelp
Nereocystis leutkeana, Durvillaea antartica
Stierkelp: omschrijving
Stierkelp is licht bruin tot donker groenbruin van kleur, met een lang, dun, bruin steeltje dat tot meer dan 15 meter lang kan groeien. Aan zijn grote knol hangen twee knobbels, met daaraan een groot aantal dunne, platte bladen die tot 4 meter lang kunnen zijn. Het deel waarmee dit zeewier zich vasthecht (het ‘houvast’) is enorm en kan tot 40 centimeter breed groeien.
Stierkelp: vindplaats
Rotsachtige kusten aan de open zee waar de golfslag niet te sterk is. De westkust van de Verenigde Staten van Alaska tot Zuid-Californië; groeit in dat deel van het water dat zelfs bij de laagste waterstand niet droog valt (het sublitorale gebied). De plaatselijke bevolking gebruikt die wier om visnetten van te maken. Het oogsten en gebruiken van stierkelp Deze plant is het hele jaar door te vinden en ligt vooral na een storm op het strand. Snij de bladeren net boven de knolvormige vlotter zo dat aan de plant nieuwe bladeren kunnen groeien. Hang het in de zon, bijvoorbeeld over een waslijn, totdat de plant droog is en het donkergroen/zwart en broos wordt. Kelp wordt snel mals wanneer het gekookt wordt. De bladeren kunnen worden gedroogd en in kleine stukken worden gebroken om toe te voegen aan soepen, pasta gerechten, peulvruchten of stoofpotten. Je kunt het ook als hartige snack eten of het frituren als zeewierchips. De dikke stengel kan in ringen worden gesneden, gedroogd, gekruid, gekonfijt of ingemaakt als een soort augurk. Verder kan je het ook bakken of stomen met andere groenten, door roerei mengen of aan havermoutpap toevoegen. Gebruik het als een kaliumrijke zoutvervanger.
Stierkelp: smaak
Zoutig en zoet
Stierkelp: gezondheidsvoordelen/toepassingen
Rijk aan calcium, magnesium, natrium, kalium, broom, fosfor, ijzer, vezels en de vitaminen A, B complex, C, D, E en K.
- Kruidenremedie: Ontgift het lichaam en verwijdert zware metalen en radioactieve deeltjes; behandelt schildklierstoornissen, artritis en spijsverteringsklachten; zuivert het bloed; helpt bij het afvallen; verlicht lymfatische zwellingen; behandelt herpes infecties; verlicht ontstekingen, ook zenuwontstekingen; kalmeert slijmvliezen; vermindert de bijwerkingen van chemotherapie en bestraling.
- Hydrotherapie: Stimulerend, verstevigend, revitaliserend, verbetert de veerkracht en helpt bij het afvallen.
- Overige: Tuinbemesting, diervoeding
Kelpwoud
Een kelpwoud is een wereldwijd voorkomend ecosysteem onder de zeespiegel. De naam is afkomstig van de kelp, een bijzonder groot groeiende meercellige wiersoort uit de groep van bruinalgen, ook wel vingerwier genoemd. De in het kelp woud levende algen zijn overwegend bruinalgen en roodalgen.
De kelpwouden gelden als onderzeese tegenspeler van de regenwouden, omdat ze net zo’n grote verscheidenheid in soorten en verticale structuur kennen. De moleculair bioloog J. Craig Venter berekende uit nieuw gevonden genen meer dan 1000 onontdekte soorten alleen al in de Sargassozee. Als gevolg hiervan zouden zich in kelpwouden wereldwijd nog duizenden onbeschreven soorten kunnen bevinden.