Laminaria saccharina (zoete kombu of suikerwier), L. digitata (vingerkombu, knoop), L.japonica (kombu), L. longicruris (kelp, knoopwier, paardenstaart kelp) , L. setchellii, L. sinclairii, L. angustata, L. diabolica
Omschrijving kombu
Laminaria, dat ‘dun blad’ betekent in het Latijn, kent bijna 30 soorten, waaronder kombu. De verschillende soorten worden vaak onderverdeeld afhankelijk van de vorm van hun ‘houvast’ en bladeren. Deze zeewieren zijn olijfbruin van kleur en kunnen zeer verschillend zijn van structuur en aantal bladeren. Sommige hebben een enkel, breed blad, andere hebben meerdere bladeren, sommige zijn smal en buigzaam, andere zijn weer omvangrijk en bijna leerachtig. Laminaria setchellii betekent ‘vingerachtig’ en omschrijft de vorm van het zeewier zijn ‘houvast’. Het heeft een stijve stengel tot 50 cm in lengte, met brede bladeren die vanaf de basis van het blad in meerdere delen zijn ingesneden. Laminaria saccharina is lichtbruin van kleur, heeft golvende randen en een dik, enkel blad met een houtachtige stengel.
Vindplaats kombu
Oost en westkust van de Verenigde Staten, Europa en Japan. Halfopen en rotsachtige kustlijn, in de laag tij en de sublitorale zone.
Het oogsten en gebruiken van kombu
- Meerjarige plant.
Oogsten in het vroege voorjaar of de zomer. - Snij net boven het ‘houvast’, waar de vele bladen zich vertakken. Droog de dikke stroken in de lucht en zon door ze over waslijnen te draperen tot ze een diepgroene, bijna zwarte kleur hebben.
- Breek in kleinere stukken en laat deze 20-30 minuten in warm water wellen, of kook de stukken gedurende een aantal uren tot ze volledig opgelost zijn in het gerecht waarin het zeewier is verwerkt.
- Gebruik de kombu gedroogd, vers, bevroren, geroosterd, in de pan gebakken, ingemaakt, gekookt, gewokt, gemarineerd of gekonfijt.
- Gebruik het bij vlees, of als een wrap voor vis wanneer je deze in de oven bakt of in een stoompan klaarmaakt.
- Gebruik kombu in sauzen, meng het met andere groenten, rijst, bonen en granen.
- Voeg het toe aan de soep, dashi (kombu vormt met bonito vlokken de basis van deze Japanse bouillon) en stoofpotten, of drink het als thee.
- Maak het als snack klaar, maal het tot poeder en voeg het aan cakebeslag toe, of als smaakmaker voor gerechten, sla dressing en marinades.
- Poeder, korreltjes, capsules, kruidenextract.
- Kombu wordt (industrieel) ook gebruikt om emulgatoren (verdikkingsmiddelen) uit te extraheren.
Smaak
Natuurlijke smaakversterker, met een karakteristieke, vleesachtige smaak. Geroosterd smaakt het naar bacon. Zoet en zilt.
Gezondheidsvoordelen en toepassingen van kombu
Rijk aan jodium, calcium, kalium, magnesium, ijzer, natrium, chroom, eiwit, mannitol, fosfor, alginaat, fucoidan, laminarin, caroteen, germanium, fytohormonen, en de vitaminen A, C, D, E, K en B complex.
Kruidenremedie: Behandelt schildklierstoornissen, reguleert de bloedsuiker, verlaagt de bloeddruk, vermindert cholesterol, voorkomt arteriosclerose, ontgift lichaamsweefsels en kan helpen zware metalen en radioactieve deeltjes uit te scheiden, zuivert het bloed, lost vastzittend slijm op, behandelt gynaecologische klachten, verlicht een zere keel, stimuleert de collageenproductie, gunstig voor de nieren en vocht afdrijvend, verdunt het bloed, helpt bij schimmel- en gistinfecties, verlicht lymfestuwing, vermindert oedeem, bevordert gewichtsverlies, verlicht obstipatie, stimuleert wondgenezing, neutraliseert vrije radicalen, helpt tegen artritis, verlicht spijsverteringsproblemen, stimuleert het immuunsysteem, kalmeert de zenuwen, vermindert stress, belemmert tumoren, verlicht testikelpijn en -zwelling.
Een stukje kombu meekoken met gedroogde peulvruchten laat deze sneller garen en maakt deze lichter verteerbaar.
Hydrotherapie: Verstevigend, bevordert de veerkracht, helpt bij het afslanken, revitaliseert, beschermt de huid, stimuleert de plaatselijke doorbloeding, reguleert talgproductie, bevordert de huidverjonging en het huidherstel.