Himanthalia elongata
Omschrijving zeespaghetti
Zeespaghetti, ook wel riemwier, bestaat uit twee à drie meter lange groenbruine slierten en lijkt op spaghetti. Deze slierten komen samen in een 'voetje' dat vastgehecht zit aan een steen of schelp. Dat voetje is het eigenlijke wier. De slierten zijn de voortplantingsorganen. Riemwiervoetjes zijn vaak begroeid met allerlei kleine wiertjes en zeedieren die niet aan de Nederlandse kust groeien. Zeespagetti leeft maar een paar jaar en plant zich slechts één keer voort, daarna sterft het.
Vindplaats zeespaghetti
De west- en noordoost kust van de Verenigde Staten, Japan en Europa. Groeit niet aan de Nederlandse kust, maar op het strand kun je regelmatig hele bossen losgeslagen zeespagetti vinden. Deze komen van Normandië, Bretagne of van de zuidkust van Engeland. In de zone van gemiddeld tot hoog water.
Het oogsten en klaarmaken van zeespaghetti
Het is als magie; ze komen elk jaar weer tevoorschijn in het midden van de winter. Ze groeien met een wonderbaarlijke snelheid en zijn in het midden van de lente op hun best. Tijdens deze periode worden ze door de duikers van Porto Muinos met de hand geoogst aan de rotskusten van Salicyl. Dit is de periode dat de lange slierten op hun zachtst, meest smaakvol en voedzaam zijn. Rijk aan vezels, hoog ijzergehalte en een smaak die aan clams en kokkels doet denken.
Het kan zowel rauw als gekookt gegeten worden en de textuur en smaak maken van de zeespaghetti één van de meest favoriete algen uit de Atlantische zee. Dit tere, zilte bruinwier lijkt door zijn lange slanke vorm op spaghetti.
Zeespaghetti is goed te combineren met vis, groenten of groenteschotels en zeevruchten.
Smaak zeespaghetti
Ziltig
Gezondheidsvoordelen en toepassingen zeespaghetti
- Rijk aan mineralen en vitaminen in het bijzonder vitamine C.
- In 125 gram zee spaghetti zitten:
- vezels (5% Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)
- vitamine C (400% ADH)
- kalium (40% ADH)
- magnesium (29% ADH)
- calcium (25% ADH)
- jodium (56% ADH)