Winkelwagen is leeg

Info zeewier

Zeewier kopen?

(Palmaria palmate, P. mollis, P. pinannatifida)

Dulse: te koop in de winkel

€ 4,95 per stuk Dulse vlokken (35 gr, biologisch) - Marinöe voorraad: 18 stuks In winkelwagen
€ 3,25 per stuk Dulse vlokken (25 gr, biologisch) - Porto Muinos voorraad: 25 stuks In winkelwagen
€ 19,95 per stuk Dulse poeder (200 gr, biologisch) - Porto Muinos voorraad: 6 stuks In winkelwagen

 

Omschrijving dulse

Palmaria, de soortnaam van dit zeewier, betekent in het Latijns ‘de palm van de hand’, verwijzend naar de hand- of waaierachtige vorm. De diep rood/bruin/paars gekleurde, platte bladeren (ongeveer 30 cm lang) groeien direct vanaf het ‘houvast’ en zien er uit als een waaiende palm.

Vindplaats dulse

Kusten van Noord-Amerika en Europa; koude wateren wereldwijd. Lage getijdengebieden, glooiende stenen bodems.

Het oogsten en klaarmaken van dulse

  • Meerjarige plant. Oogsten in de vroege zomer tot midden najaar. Snij boven het ‘houvast’ bij laag water. Besteed extra zorg aan het schoonmaken van de plant, omdat er vaak minuscule schelpjes of zeediertjes in de plooien verstopt zitten. Droogt snel in de zon op matten, waarna het een diepe zwart paarse kleur heeft en onregelmatige bosjes vormt die een ietwat rubberachtige structuur hebben, en niet broos zijn zoals bij andere zeewieren.
  • Het hoeft niet gekookt te worden. Je kunt het als snack eten als het gedroogd is. Bak of kook het in vijf minuten gaar als toevoeging aan broodjes, omeletten, sauzen, jus en krokante chips. Gebruik rauw, geroosterd, gedroogd, gerookt, gebakken of gefrituurd. Voeg het toe aan dressings, salades, soepen en dikke vissoepen, groenten, peulvruchten en rijstgerechten, brood en ovengerechten. Bak het in de pan als snack, rooster het in de oven tot het krokant is en gebruik het als garnering. Gebruik het op dezelfde wijze als spinazie, kool of elke andere bladgroente. Gebruik als smaakmaker en als bijgerecht. Is ook gerookt verkrijgbaar.