Winkelwagen leeg

Informatie Iers mos & informatie Sea moss

(roodwier - Chondrus crispus)

De vraag naar Iers Mos en Sea moss neemt de laatste jaren enorm toe. Dat is niet vreemd als je bedenkt, dat Iers Mos en Sea moss een van de gezondste zeewiersoorten zijn om te eten. Wij hebben een aantal van de veel aan ons gestelde vragen over Iers mos en Sea moss hieronder op een rijtje gezet.

(klik op een vraag voor het antwoord en sluit het antwoord door op de vraag te klikken)

Veel gestelde vragen over Iers mos en Sea moss

In onze winkel verkopen we biologische Iers mos poeder in een verpakking van 225 gram. Uitgaande van maximaal 5 gram Iers mos (Irish moss) per dag, kun je met één verpakking dus 45 dagen elke dag Iers mos gebruiken. Hoe? Er zijn twee gemakkelijke manieren om Iers mos te eten:

 1. Doe één groot theelepel Iers mos poeder in een bekertje met warm/heet water. Roer het door zodat eventuele klontjes poeder weg zijn, wacht een paar minuutjes en drink het dan op. Klaar!
 2. Of voeg één groot theelepel Iers mos poeder toe aan je eten, shake of smoothie of warme drank. 

Zelf een gel maken van Iers mos (of van Sea moss) is ook gemakkelijk en wordt ook veel gedaan. Hoe, dat lees je hieronder bij het item 'Hoe maak je zelf een gel van Iers mos of Sea moss?'.

Je kunt van Iers mos (Irish moss) of Sea moss gemakkelijk zelf een gel te maken.  Dat is vrij eenvoudig en vereist slechts een paar stappen. Het Iers mos en de Sea moss moet kort gekookt worden om te binden en geleren. Tijdens de bereiding wil je zoveel mogelijk vitamines behouden. Bij het koken gaat een deel van de vitamines verloren. Maar koken help wel een handje bij de spijsvertering om juist vitamines en mineralen beter op te nemen. Iers mos koken maakt vezels zachter. Rauw Iers mos bevat stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk kunnen zetten, maar die de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. Vezels verdwijnen niet bij het koken. 

Benodigde ingrediënten en materialen voor het maken van een gel van Iers mos en Sea moss:

 • Gedroogd Iers mos poeder of Sea moss vlokken (te koop op deze website)
 • Koud water
 • Een pan
 • Een blender

Stappen voor het maken van een gel van Iers mos:

 • Neem 25 gram Iers mos poeder of 25 gram Sea moss
 • Spoel goed het af onder de kraan (bij de Iers mos poeder is het niet nodig om te spoelen). Iers mos is mooi schoon zeewier, maar toch even kijken naar harde of lelijke stukjes en haal die er uit.
 • Laat het Iers mos 15 tot 30 minuten weken in 500 tot 600 ml schoon water. Het zet dan helemaal uit. Bij Iers Mos poeder is het niet nodig om te weken.
 • Doe het Iers mos met het water in een pan.
 • Breng het geheel  al roerende aan de kook en laat het ruim één minuut koken.
 • Blendeer het, 1 á 2 minuten, tot dat je een mooie gladde gel hebt.
 • Doe de Iers mos/Sea moss-gel in een afsluitbare pot, laat het afkoelen en zet het dan in de koelkast. De Iers mos/Sea moss-gel zal dan nog iets meer indikken. Je kunt het ook invriezen. De gel van Iers mos en Sea moss is tot 14 dagen houdbaar in de koelkast.
 • Je kan tijdens het blenden er nog smaken aan toevoegen als bijvoorbeeld citroen- en/of sinaasappelsap voor een extra vitaminen boost.
 • Wil je het Iers mos of Sea moss niet aan de kook brengen? Laat het dan een uur weken, warm het op tot 60 graden C en blend het daarna goed. Gebruik - als je het Iers mos of Sea moss niet kookt - niet meer dan 500 ml water, want de gel dikt iets minder makkelijk in.

Je mag per dag maximaal 5 gram gedroogde Iers mos of Sea moss consumeren. Dat is ongeveer één vol eilepeltje.

Iers mos (Irish moss) - wetenschappelijk bekend als Chondrus Crispus - is een rood zeewier dat veel voorkomt langs de kusten van de Noord-Atlantische Oceaan. Het groeit voornamelijk op rotsen en stenen in de intergetijdenzone. Dat is het gebied is dat periodiek wordt blootgesteld aan de lucht bij laagtij en met zeewater wordt bedekt bij hoogtij. Iers mos is te vinden langs de kusten van onder andere Ierland, Schotland, Wales, delen van Engeland, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, en andere kustgebieden in de Noord-Atlantische regio. Het gedijt goed in koude zeewateromgevingen.

Iers mos staat ook bekend onder verschillende andere namen, waaronder Sea moss. 

Iers mos is groen tot donkerrood of paars van kleur. Iers mos heeft een sponzige structuur, met vertakte bladeren en heeft een smalle gekrulde of gedraaide vorm. Iers mos groeit in grote clusters en heeft  iets weg van miniatuurloofbomen. Iers mos wordt 8 tot 18 cm hoog.

Iers mos heeft een aantal kenmerkende eigenschappen:

Smaak Iers mos: Iers mos heeft over het algemeen een neutrale smaak en, waardoor het een veelzijdig ingrediënt is in de keuken. In gerechten wordt Iers mos het vaak gebruikt als een geleermiddel en verdikkingsmiddel. Dit maakt Iers mos geschikt voor het maken van gelei, pudding, soepen, sauzen, en zelfs veganistische desserts zonder dat de smaak van het gerecht te wordt beïnvloed.

Textuur Iers mos: Iers mos heeft een gelachtige textuur als het wordt gekookt en kan worden gebruikt als een natuurlijk verdikkingsmiddel in voedselbereiding.

Voedingswaarde Iers mos: Iers Mos zit boordevol mineralen en antioxidanten. Iers mos is rijk aan eiwit, jodium, ijzer, natrium, fosfor, magnesium, calcium, koper, zwavel, vitamine A, en carrageen. Iers mos bevat 15 van de 18 voor mensen essentiële mineralen.  Iers mos  is een bron van vitamines (vooral vitamine A, C en E) en vezels. Het bevat ook bepaalde suikers, bekend als carrageen, die verantwoordelijk zijn voor de verdikkende eigenschappen.

Culinaire toepassingen Iers mos: Iers mos wordt vaak gebruikt in de voedingsindustrie als verdikkingsmiddel in producten zoals ijs, yoghurt, pudding en vleeswaren. Het kan ook worden gebruikt in soepen, stoofschotels, salades en smoothies.

Kruidenremedie Iers mos: Iers mos ontgift lichaamsweefsels, stimuleert de stofwisseling, behandelt virale en bacteriële infecties, verkoudheid en griep, de bof, verlicht een zere keel en hoest, helpt tegen spijsverteringsklachten, diarree en obstipatie, behandelt maagzweren, reguleert de bloedsuiker, vermindert ontstekingen, herstelt libido, behandelt bronchitis, lost vastzittende slijm op, behandelt eczeem, psoriasis, dermatitis, vermindert littekenvorming bij acné, helpt tegen insectenbeten en huiduitslag.

Hydrotherapie Iers mos: Iers mos verwijdert dode huidcellen (gebruik om mee te scrubben), is verstevigend, hydraterend en verzachtend, en Iers mos versterkt haar, huid en nagels. Iers mos werkt als anti-verouderingsmiddel.

Gezondheidsclaims Iers mos: Iers mos wordt geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, waaronder het ondersteunen van de spijsvertering, het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde huid.

Het is belangrijk op te merken dat Iers mos, net als elk ander voedingsmiddel, met mate moet worden geconsumeerd. Eet maximaal 4 gram gedroogd Iers mos (poeder) per dag. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor zeewier, dus als je Iers mos wilt proberen en gezondheidsproblemen of allergieën hebt, is het raadzaam om met een arts te overleggen voordat je het aan je dieet toevoegt.

Iers mos (Irish moss) en Sea moss zijn twee verschillende namen voor dezelfde alg, namelijk Chondrus crispus. Deze algen groeien voornamelijk in de Atlantische Oceaan langs de kusten van Noord-Amerika en Europa. De naam die wordt gebruikt varieert afhankelijk van de regio en de culinaire tradities.

Hieronder noemen we wat verschillen tussen Sea moss en Iers mos:

Naamgeving: Sea moss is een algemene naam die vaak wordt gebruikt in de Caribische en Amerikaanse keuken, vooral in de context van gezondheid en wellness. Iers mos is een andere naam die vaak wordt gebruikt in Ierse en Europese keukens.

Culinair gebruik: Sea moss en Iers mos worden gebruikt in verschillende culinaire toepassingen, zoals het verdikken van soepen en sauzen, het maken van puddingen en gelei, en het toevoegen aan smoothies en desserts.

Smaak en de geur: De smaak en geur  van Sea moss en Iers mos verschilt. Sea moss  heeft een zilte, zwavelachtige geur en smaak (vooral tijdens koken) en Iers mos is vrijwel smaak en geurloos.

Voedingswaarde: Beide namen verwijzen naar dezelfde alg, dus de voedingswaarde is vergelijkbaar. Ze zijn rijk aan mineralen, zoals jodium, calcium en ijzer, en bevatten ook vezels en vitamines.

Kortom, Sea moss en Iers mos zijn synoniemen voor dezelfde algensoort .Het belangrijkste verschil ligt in de naamgeving en de gebruikelijke terminologie in verschillende regio's. Omdat ze dezelfde alg vertegenwoordigen, hebben ze vergelijkbare eigenschappen en toepassingen in de keuken en worden ze vaak geprezen om hun voedingswaarde.

Iers mos (Irish mos) heeft enkele interessante voedingswaarden en mogelijke gezondheidsvoordelen:

Voedingswaarden per 100 gram Iers mos en Sea moss

 • Calorieën: Ongeveer 160 Kcal
 • Eiwitten: Ongeveer 9 gram
 • Koolhydraten: Ongeveer 50 gram
 • Vet: Ongeveer 0,4 gram

Gezondheidsvoordelen van Iers mos en Sea moss

Iers mos en Sea moss zijn echte superfoods. Het bevat maar liefst 15 van de 18 voor de mens essentiële mineralen o.a. calcium, jodium, kalium, chroom (balans bloedsuikerspiegel), magnesium en ijzer. Ook bevat Iers mos vitaminen A, B, C, D, E, F en K, eiwitten en antioxidanten (bètacaroteen). 

Enkele gezonde werkingen hiervan op het lichaam zijn:

 • Ontgifting lichaamsweefsel van zware metalen,  waardoor de enzymhuishouding weer functioneel wordt gemaakt.
 • Iers mos heeft een antibacteriële en antivirale werking.
 • Iers mos is slijmoplossend, verzacht de keel. Iers mos wordt daarom verwerkt in hoestdrank.
 • Iers mos stimuleert de stofwisseling en is een uitstekende bron van Jodium. Iers mos levert daarom een belangrijke bijdrage op de aansturing van veel lichaamsprocessen (schildklierhormonen, groeihormonen, bloedsuikerspiegel).
 • Iers mos beschermt en voedt de wanden van het spijsverteringskanaal (slokdarm-maag-darmen).
 • Iers mos kan ondersteunen bij gewichtsafname, want het vult je maag met vezels en geeft op een natuurlijke zachte manier een langdurig verzadigingsgevoel. Dit in tegenstelling tot veel andere afslankproducten.
 • Iers mos voedt, verzacht, verstevigt, beschermt en hydrateert een onzuivere huid. Iers mos wordt gebruikt bij huidaandoeningen als uistlag, acné, eczeem, psoriasis en dermatitis. Ook beschermt Iers mos huid en haar tegen UV-straling en vermindert het littekenvorming.
 • Iers mos verbetert de libido op een natuurlijk manier.

Iers mos (Irish moss) en Sea moss hebben verschillende culinaire toepassingen en wordt in diverse gerechten en voedingsmiddelen gebruikt vanwege zijn gelachtige textuur en milde zeesmaak. Hier zijn enkele culinaire toepassingen van Iers mos en Sea moss:

 1. Desserts: Iers mos wordt vaak gebruikt in desserts zoals puddingen, gelei en ijs om ze te verdikken en een lichte zeesmaak toe te voegen. Het kan ook worden verwerkt in snoepjes en snoeprepen.
 2. Soepen, stoofschotels en sauzen: Iers mos kan worden toegevoegd aan soepen, sauzen en stoofschotels om ze te verdikken en een zijdezachte textuur te geven. Het wordt vaak gebruikt in vissoepen en chowders.
 3. Smoothies: Je kunt Iers mos gel (of Sea moss gel) toevoegen aan smoothies om ze dikker en romiger te maken. Het geeft ook een vleugje zeeachtige smaak.
 4. Salades: Sea moss kan in kleine stukjes worden gesneden en aan salades worden toegevoegd voor een knapperige textuur en een lichte zeesmaak.
 5. Bakken: Sea moss kan worden gebruikt als vervanging voor gelatine in bakrecepten zoals taarten, gebak en gelei. Het kan helpen bij het binden en verdikken van deeg of beslag.
 6. Plantaardige melk en yoghurt: Je kunt Iers mos gel (of Sea moss gel) toevoegen aan plantaardige melk of yoghurt om een dikkere consistentie te bereiken, vergelijkbaar met Griekse yoghurt.
 7. Carrageenpudding: Carrageenpudding is een traditioneel Iers dessert gemaakt van Iers mos, melk, suiker en smaakstoffen zoals vanille of kaneel. Het wordt vaak gegeten met een saus van bessen of room.
 8. Veganistische en vegetarische gerechten: Iers mos kan worden gebruikt in veganistische of vegetarische gerechten als een natuurlijk verdikkingsmiddel en om een romige textuur te bereiken zonder zuivelproducten.

Het is belangrijk op te merken dat Iers mos van nature een milde, zeeachtige smaak heeft, dus het kan de smaak van je gerechten enigszins beïnvloeden. Experimenteer met hoeveelheden en pas je recepten aan naar jouw smaakvoorkeuren.

Ja, Iers mos (Irish moss) en Sea moss zijn een goede bron van jodium. Jodium is een essentieel mineraal dat nodig is voor een gezonde schildklierfunctie en een normale stofwisseling. Het kan in verschillende voedingsmiddelen worden aangetroffen, waaronder zeewier zoals Iers mos en Sea moss.

De jodiumconcentratie in Iers mos en Sea moss verschilt, maar Iers mos en Sea moss zijn echt een waardevolle bron van jodium. 

Mensen met een tekort aan jodium kunnen overwegen Iers mos of Sea moss op te nemen in hun dieet, maar het is essentieel om dit in balans te houden en niet te veel te consumeren, omdat overmatige inname van jodium ook problemen kan veroorzaken. Het is altijd een goed idee om met een voedingsdeskundige of arts te overleggen als je specifieke zorgen hebt over jodiuminname en je dieet wilt aanpassen om aan je voedingsbehoeften te voldoen.

Je mag per dag maximaal 5 gram gedroogde Iers mos of Sea moss consumeren.

Je kunt Iers mos (Irish moss) kopen bij verschillende soorten winkels en online retailers. Op deze website verkopen wij twee soorten Iers mos: Iers mos poeder en het zogenaamd 'valse' Iers mos of Sea Moss. Zeewierwinkel verkoopt alleen biologisch gecertificeerd zeewier. 

Ja, Iers mos (Irish moss) en Sea moss worden over het algemeen als veilig beschouwd om te eten wanneer het met mate wordt geconsumeerd (maximaal 5 gram gedroogd Iers mos of Sea moss per dag) als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. 

Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor zeewier, waaronder Iers mos. Allergische reacties kunnen variëren van huiduitslag en jeuk tot maagklachten. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor zeewier, moet je het vermijden.

Jodiuminname: Iers mos kan aanzienlijke hoeveelheden jodium bevatten, wat essentieel is voor een gezonde schildklierfunctie. Mensen met schildklieraandoeningen of dieetbeperkingen met betrekking tot jodium moeten hun inname van Iers mos in de gaten houden en mogelijk advies inwinnen bij een arts.

Kwaliteit en herkomst: Zoals met veel voedingsmiddelen uit de zee, is de kwaliteit en herkomst van Iers mos belangrijk. Zoek naar producten van betrouwbare bronnen en zorg ervoor dat ze zijn getest op zware metalen en verontreinigingen. De Iers mos en de Sea moss, die wij op deze website verkopen is biologische gecertificeerd.

Gebruik met mate: Zoals elke seewiersoort, moeten Iers mos en Sea moss met mate worden geconsumeerd. Overmatige inname kan mogelijk problemen veroorzaken, dus volg de aanbevolen portiegroottes i.c. maximaal 5 gram gedroogd Iers mos per dag.

Specifieke gezondheidsproblemen: Als je specifieke gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt, is het raadzaam om met een arts te overleggen voordat je Iers mos aan je dieet toevoegt.

Iers mos kopen

(poeder, 225 gram, biologisch, Irish Moss)

€ 27,95 incl. BTW voorraad: 17 stuks
+
In winkelwagen

Sea moss kopen

(3 doosjes van 25 gram, biologisch)

€ 10,50 incl. BTW voorraad: 32 stuks
+
In winkelwagen

 


Plaatjes van Iers mos en Sea moss

(klik op een plaatje om te vergroten)

images/iers-mos/sea-moss.jpg#joomlaImage://local-images/iers-mos/sea-moss.jpg?width=2000&height=2667

Biologische Sea Moss van Porto-Muiños

images/iers-mos/sea-moss-chondrus-crispus.jpg#joomlaImage://local-images/iers-mos/sea-moss-chondrus-crispus.jpg?width=712&height=533

Sea moss (roodwier - Chondrus Crispus)

images/iers-mos/iers-mos-irish-moss.jpg#joomlaImage://local-images/iers-mos/iers-mos-irish-moss.jpg?width=500&height=401

Biologische Iers mos van Wild Irish Seaweeds

images/iers-mos/iers-mos-chondrus-crispus.jpg#joomlaImage://local-images/iers-mos/iers-mos-chondrus-crispus.jpg?width=343&height=287

Iers mos (Irish moss - roodwier - Chondrus Crispus)

images/iers-mos/iers-mos-chondrus-crispus-3.jpg#joomlaImage://local-images/iers-mos/iers-mos-chondrus-crispus-3.jpg?width=467&height=511

Iers mos (Irish moss - roodwier - Chondrus Crispus)

images/iers-mos/iers-mos-chondrus-crispus-2.jpg#joomlaImage://local-images/iers-mos/iers-mos-chondrus-crispus-2.jpg?width=271&height=351

Iers mos (Irish moss - roodwier - Chondrus Crispus)

images/iers-mos/sea-moss-chondrus-crispus-2.jpg#joomlaImage://local-images/iers-mos/sea-moss-chondrus-crispus-2.jpg?width=714&height=521

Sea moss (roodwier - Chondrus Crispus)

images/iers-mos/iers-mos-chondrus-crispus-4.jpg#joomlaImage://local-images/iers-mos/iers-mos-chondrus-crispus-4.jpg?width=650&height=485

Iers mos (Irish moss - roodwier - Chondrus Crispus)

Iers mos (Irish moss - roodwier - Chondrus Crispus)

 

Disclaimer over informatie over Iers mos en Sea moss

De informatie die hier wordt verstrekt over Iers mos en Sea moss is bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als medisch advies of professioneel voedingsadvies. Als je specifieke gezondheidsproblemen hebt, medicijnen gebruikt of allergieën hebt, is het advies het consumeren van Iers mos of het aanpassen van je dieet op basis van deze informatie te overleggen met een gekwalificeerde arts, voedingsdeskundige of andere medische professional.

Iers mos en Sea moss zijn natuurlijke producten, en de voedingswaarde en eigenschappen kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de groeiplaats, de oogstmethode en de verwerking. Het is belangrijk om Iers mos en Sea moss grondig te spoelen om eventueel zand of zout te verwijderen voordat je het consumeert, en om kwaliteitsproducten te kopen van betrouwbare bronnen.

Het is raadzaam om de aanbevolen portiegroottes te respecteren en Iers mos en Sea moss met mate te consumeren om overmatige inname van jodium en andere mogelijke problemen te voorkomen. Als je specifieke gezondheidsdoelen hebt of twijfels hebt over het gebruik van Iers mos en Sea moss in je dieet, raden we ten zeerste aan om professioneel advies in te winnen.

De informatie op deze website of in dit artikel is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener voor specifieke gezondheidsvragen of medische situaties.

Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor enige mogelijke gevolgen van het gebruik van de verstrekte informatie. Het gebruik van deze informatie is geheel op eigen risico.

Geregistreerd bij:
Zeewierwinkel is geregistreerd bij Skal Biocontrole

Ontwerp en design:
Joomla website laten maken Amsterdam met Joomla 4: Websitemakerij in Amsterdam - Joomla specialist