(Palmaria palmate, P. mollis, P. pinannatifida)
Omschrijving dulse
Palmaria, de soortnaam van dit zeewier, betekent in het Latijns ‘de palm van de hand’, verwijzend naar de hand- of waaierachtige vorm. De diep rood/bruin/paars gekleurde, platte bladeren (ongeveer 30 cm lang) groeien direct vanaf het ‘houvast’ en zien er uit als een waaiende palm.
Vindplaats dulse
Kusten van Noord-Amerika en Europa; koude wateren wereldwijd. Lage getijdengebieden, glooiende stenen bodems.
Het oogsten en klaarmaken van dulse
- Meerjarige plant. Oogsten in de vroege zomer tot midden najaar. Snij boven het ‘houvast’ bij laag water. Besteed extra zorg aan het schoonmaken van de plant, omdat er vaak minuscule schelpjes of zeediertjes in de plooien verstopt zitten. Droogt snel in de zon op matten, waarna het een diepe zwart paarse kleur heeft en onregelmatige bosjes vormt die een ietwat rubberachtige structuur hebben, en niet broos zijn zoals bij andere zeewieren.
- Het hoeft niet gekookt te worden. Je kunt het als snack eten als het gedroogd is. Bak of kook het in vijf minuten gaar als toevoeging aan broodjes, omeletten, sauzen, jus en krokante chips. Gebruik rauw, geroosterd, gedroogd, gerookt, gebakken of gefrituurd. Voeg het toe aan dressings, salades, soepen en dikke vissoepen, groenten, peulvruchten en rijstgerechten, brood en ovengerechten. Bak het in de pan als snack, rooster het in de oven tot het krokant is en gebruik het als garnering. Gebruik het op dezelfde wijze als spinazie, kool of elke andere bladgroente. Gebruik als smaakmaker en als bijgerecht. Is ook gerookt verkrijgbaar.