Biologische smaakmaker van zeeslavlokken
Zeesla is een groen, transparant zeewier. Het groeit in een beschutte omgeving die rijk is aan voedingsstoffen. Zeesla hecht zich aan rotsen d.m.v. een kleine hechtwortel. Het wier groeit het hele jaar aan de kust van Finistere (Frans departement, Bretagne) en wordt vooral geoogst in de lente. In de lente is de zeesla erg mals.
Zeesla bevat een hoog gehalte aan vezels die helpen om de spijsvertering en stoelgang te verbeteren. Het heeft een laag vetgehalte en bevat vooral de meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor ons functioneren (omega 3 vetzuren, EPA). In zeesla zitten ook veel antioxidanten, evenals vitaminen (zoals provitamine A, B1, C, B5). Het is een van de wieren die de meeste mineralen bevat. Er zit ongeveer 25 keer meer calcium in dan in gewone kropsla, en 30 keer meer ijzer dan in spinazie. IJzer is nodig voor het goed functioneren van ons lichaam omdat het betrokken is bij talrijke enzymatische reacties, voor het transport van zuurstof, voor de opname van zuurstof in de cellen etc.
Gebruik
Vers en gezouten, maar ook in gedroogde vorm smaakt het perfect bij een salade en/of rauwkost.
In kleine stukjes gesneden kan het toegevoegd worden aan sauzen, aardappelen, vinaigrettes, en alle gerechten waarin vis en schelp- of schaaldieren zijn verwerkt of barbecues.
Voeg toe aan het einde van de bereiding
Ingrediënten
- 100% Zeewier (ulva lactuca).
Allergenen
- Kan sporen van schaal- en weekdieren bevatten
Voedingswaarden per 100 g
- Energie: 206 kcal/861 kJ
- Vet: 2 g (waarvan verzadigd 0,4 g)
- Koolhydraten: 13 g (waarvan suiker 0 g)
- Vezels: 34 g
- Eiwit: 15 g
- Zout: 5,1 g
Overige voedingswaarden (100 g droog)
- mineralen 14 à 39 g, calcium 900 à 5600 mg, magnesium 1800 à 7500 mg, jodium 2 à 30 mg, ijzer 55 à 300 mg, eiwit 8 à 33 g, vet 0,4 à 5,8 g, koolhydraten 41 à 60 g
Herkomst
Bewaren
- Bij kamertemperatuur, afgesloten in het donker bewaren.
Wat is zeesla?
Zeesla is een groene, transparante alg die groeit in een beschutte omgeving die rijk is aan voedingsstoffen. De zeesla hecht zich aan rotsen dmv een kleine hechtwortel. het wier groeit het hele jaar aan de kust van Finistere (Frans departement, Bretagne), en wordt vooral geoogst in de lente, een jaargetijde waarin de zeesla erg mals is. Vers en gezouten smaakt het perfect bij een salade en/of rauwkost. In kleine stukjes gesneden kan het toegevoegd worden aan sauzen, aardappelen, vinaigrettes, en alle gerechten waarin vis en schelp- of schaaldieren zijn verwerkt. Ulva Lactuca is een van de wieren die de meeste mineralen bevat. Er zit ongeveer 25 keer meer calcium in dan in gewone kropsla, en 30 keer meer ijzer dan in spinazie. IJzer is nodig voor het goed functioneren van ons lichaam omdat het betrokken is bij talrijke enzymatische reacties, voor het transport van zuurstof, voor de opname van zuurstof in de cellen etc. Zeesla bevat een hoog gehalte aan vezels die helpen om de spijsvertering en stoelgang te verbeteren. Het heeft een laag vetgehalte en bevat vooral de meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor ons functioneren (omega 3 vetzuren, EPA) In zeesla zitten ook veel antioxidanten, evenals vitaminen (zoals provitamine A, B1, C, B5).